7 tips voor dierbaren
Voor een herstellend verslaafde kunnen de feestdagen de nodige spanningen met zich meebrengen, maar ook voor naasten. Want hoe begeleid je jouw dierbare? Wat kun je doen en wat moet je vooral niet doen? In deze blog geven we je zeven tips over hoe je de feestdagen doorkomt met een verslaafde in herstel.
Tip 1: Leg de verantwoordelijkheid over de invulling van de feestdagen ruim van tevoren neer bij je naaste (herstellende verslaafde).
Hij of zij kan dan een plan voorbereiden waar jullie als naasten bij kunnen aansluiten of waar je samen nog over in gesprek kunt gaan. Nu kunnen jullie ieders behoeftes bespreken en samen tot een acceptabel plan komen over de invulling van de feestdagen. Zonder middel, maar met elkaar!
Tip 2: Sta stil bij je eigen verlangens en behoeften.
Zorg dat ook jij een plan in gedachten hebt over hoe jij de feestdagen voor je ziet. Probeer de kerstdagen en/of oud en nieuw eens een andere invulling te geven. Kies bijvoorbeeld voor een kleiner (of ander) gezelschap aan het kerstdiner of ga eens gezellig samen spelletjes spelen in plaats van de traditionele borrel op kerstavond of het potbiljarten op oudejaarsdag. Laat dan ook meteen de decemberkrasloten dit jaar in de winkel liggen. Kortom: vermijd alles wat je verslaafde naaste (in herstel) herinnert aan vorige decembermaanden toen hij of zij nog vol in gebruik was. Dit alles vormt een trigger, kan zucht veroorzaken of zelfs erger. Voorkomen blijft hoe dan ook beter dan genezen, hoe goed bedoeld ook.
Tip 3: Haal geen alcohol of alcoholvrije drank in huis
Dit vergroot de kans op zucht bij de verslaafde in herstel. Wat vervolgens weer kan leiden tot een terugval waardoor je verder van huis bent. Is dit dat ene glas wijn bij het kerstdiner het echt allemaal waard?
Tip 4: Zorg dat het gezelschap op de hoogte is
Zorg ervoor dat het gezelschap dat jullie om je heen verzamelen op dit soort familiedagen op de hoogte is van wat er speelt, van de verslaving dus. Maak er geen geheim van of kies bewust voor een kleiner gezelschap wanneer je oom of tante bijvoorbeeld nog nergens vanaf weten. Deze kwesties zorgen ongemerkt voor veel spanning bij een ieder en verpest jullie feestvreugde al ruim voordat het daadwerkelijk december is.
Tip 5: Moedig je naaste aan om ook (lees: juist) met de feestdagen meetings te bezoeken en contact te hebben met fellows.
Hier kunnen zij stoom afblazen en moeilijkheden waar ze tegenaan lopen delen met lotgenoten. Elke verslaafde in (pril) herstel zal deze support juist met dit soort dagen nodig hebben.
Tip 6: Geniet van elkaar in nuchtere toestand
Probeer je zorgen en ellende van de verslaving in 2023 te laten en maak een nieuwe start. Ga positief het nieuwe jaar in, dat helpt. Symbolisch afsluiten van een nare periode doet je goed en geeft je nieuwe energie en levensvreugde. Zet alles wat je hebt meegemaakt bijvoorbeeld op papier en gooi het samen met je naasten in de open haard. Of laat een wensballon op waarmee je alle ellende letterlijk van je af laat drijven. Maak je hoofd en hart leeg, zodat er ruimte komt voor nieuwe ervaringen. Sluit op een symbolische manier de tijd in gebruik af. Door een kaars te branden, misschien door letterlijk puin te ruimen? Maak hoe dan ook schoon schip zodat er ruimte komt voor een nieuw begin. Dat lucht op en eeft energie!
Tip 7: twijfel niet aan jezelf
Natuurlijk zou het het allermooiste zijn om met de hele familie of het hele gezin de feestdagen te vieren. Maar al doe je nog zo je best en houd je rekening met de wensen van iedereen, het kan voorkomen dat jouw naaste in herstel er nog niet klaar voor is. Wees niet teleurgesteld en zie dit zeker niet als een tekortkoming van jezelf. Jij hebt je best gedaan. Zelfs vanuit het oogpunt van je herstellende naaste kan deze beslissing (hoe gek dit misschien ook klinkt) heel positief zijn. Voor het eerst in lange tijd is hij eerlijk, naar zichzelf en naar zijn geliefden om zich heen. Dat is het mooiste kerstcadeau dat je als naaste kunt krijgen. Hoe jammer het ook is dat samenzijn (zoals jij het voor ogen had) niet gaat lukken. Bedenk dat we (hoe dan ook) geen invloed hebben op het herstel van de ander. Bovendien moeten we zelf ook zeker niet terugvallen in ONS oude gedrag. Jezelf wegcijferen en alles in het teken stellen van de ander. Het lukt niet om het iedereen naar de zin te maken. En bedenk, wat zijn nu drie dagen op een jaar van 365? Je zou ook andere momenten kunnen kiezen om samen te zijn met je gezin, familie en vrienden. Neem bijvoorbeeld voortaan een bijzondere gebeurtenis in het herstelproces (als 30 dagen clean zijn) om te vieren. Gegarandeerd dat zo’n voorstel veel doet voor jullie band.
Kwaliteit
Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure
Privacyreglement
Cookie Statement
Disclaimer