fbpx
Drugsverslaving

Hulp bij drugsverslaving door Verslavingszorg Achterhoek

Drugs hebben een direct effect op je hersenen en zorgen ervoor dat je anders functioneert. Een drugsverslaving heeft ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Net als bij andere middelenverslavingen, heb je steeds vaker en steeds meer drugs nodig om effect te merken. Dit kan onder andere resulteren in ruzie, problemen op werk of school en schulden.

Don't gif up

Heb ik een drugsverslaving?

De kans is groot dat je aan drugs verslaafd bent wanneer je:
– meer drugs gebruikt dan je eigenlijk wilt.
– door je drugsgebruik minder aandacht besteedt aan school, werk, hobby’s of vrienden.
– steeds meer en steeds vaker drugs ‘nodig’ hebt om effect te merken.
– ontwenningsverschijnselen krijgt als je een tijdje geen drugs hebt gebruikt.
– het gevoel hebt niet meer te kunnen stoppen met drugs te gebruiken.

Vraag je je af of je misschien een drugsverslaving hebt? Test jezelf hier!

Soorten drugs
Er zijn verschillende soorten drugs die allemaal een ander effect hebben. Heroïne, morfine en opium hebben een verdovend effect, terwijl cocaïne en amfetamine je juist oppeppen. Van xtc, ghb, lsd, ketamine en paddo’s ga je hallucineren. Er zijn ook soorten die meerdere effecten hebben. Zo kan cannabis zowel hallucinerend als verdovend werken. En de relatief nieuwe drug 4-MMC (ook wel meow meow) werkt zowel stimulerend als hallucinerend.

Schadelijke gevolgen
Behalve sociale en psychische gevolgen, hebben drugs ook ernstige lichamelijke gevolgen. Ze veranderen bijvoorbeeld de werking van je hersenen, zodat je je op een gegeven moment alleen nog maar goed voelt als je drugs hebt gebruikt. Ook sterven er hersencellen af. Cocaïne en amfetamine vergroten de kans op hartritmestoornissen en andere hartproblemen. Het roken of inhaleren van drugs is bovendien erg schadelijk voor je longen.

Onze aanpak

Verslavingszorg Achterhoek helpt je om je drugsverslaving aan te pakken. Samen met jou kijken we wat voor jou de beste aanpak is. Dat is onder andere afhankelijk van de soort(en) drugs die je gebruikt en de ernst van je verslaving. Vaak zul je eerst moeten afkicken, waarna je aan je herstelproces kunt beginnen. Bij onze behandeling gebruiken we onder andere onderdelen van het 12 stappen Minnesota-model. Wij helpen je op een persoonlijke manier en in een kleinschalige setting op weg naar herstel.

Zet nu de eerste stap

Wil je nú van je drugsverslaving af en kun je daarbij goede ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met Verslavingszorg Achterhoek. We hebben geen wachtlijst en maken binnen 24 uur de eerste afspraak. De eerste stap is de moeilijkste. Stel niet langer uit en bel ons nu!

moodboard

Actuele wachttijden

Binnen 24 uur een afspraak voor een eerste gesprek. Neem hieronder vrijblijvend contact met ons op.

Wachttijd tot aan intake:
1-2 weken

Wachttijd van intake tot behandeling:
Ambulant: 6 weken
Klinisch: 6-7 weken

Accept

Familieprogramma

Heb jij iemand in je directe omgeving die verslaafd is? Dat is niet makkelijk. Ondanks de liefde die je voelt voor je dierbare, draag je ook gevoelens van wanhoop, onmacht en boosheid bij je. Bij ons is een familieprogramma onderdeel van de behandeling. We nodigen ouders, partners, (volwassen) kinderen of andere familieleden van een cliënt uit voor twee familiebijeenkomsten. Daarin vertellen we je meer over verslaving als ziekte en hoe je het best omgaat met een verslaafde in herstel. Daarnaast houden we systeemgesprekken met de cliënt erbij. Naasten die na het volgen van het familieprogramma behoefte hebben aan meer ondersteuning en verdieping, verwijzen we door naar Ibeon-Coaching en Naasten in Herstel.

Nazorg

Na afloop van je ambulante of klinische behandeling bieden wij je ambulante nazorg. De nazorg is grotendeels gericht op het geestelijke herstel van je verslaving. Maar ook op het terugkeren in de maatschappij. Tijdens je behandeling heb je veel geleerd. Hoe kun je die nieuwe inzichten toepassen in je dagelijks leven? En hoe voorkom je dat je een terugval krijgt?

Contact

 

Mail

secretariaat@vza-ggz.nl

Adres

Terborgseweg 20
7005 BA Doetinchem
tel. 0314 - 79 45 59

VZA-GGZ is ISO 9001:2015 gecertificeerd.