fbpx
Blog
Met de feestdagen die bol staan van verleidingen en triggers, kan het een uitdaging zijn om nuchter te blijven. Wij helpen je! Met de juiste voorbereidingen én de zeven tips in deze blog kom je de feestdagen door zonder terugval.

Tip 1: Zoek steun bij mede-herstellenden

Het bijwonen van meetings tijdens de feestdagen kan je enorm helpen om een terugval te voorkomen. Je bent in het gezelschap van mensen die als geen ander weten wat jij doormaakt en die soms ook nog zucht hebben. Het gevoel van herkenning en het delen van ervaringen kan helpend zijn. Het is een netwerk waar je áltijd op kunt terugvallen als je het even moeilijk hebt.

Tip 2: Wees bewust van triggers

Feestdagen brengen vaak de nodige triggers met zich mee. Denk aan alcohol die rijkelijk vloeit of nieuwjaarsfeestjes waar flink wordt gebruikt. Het belangrijkste is dat jij niet overvallen wordt door deze triggers maar je er bewust van bent. Bedenk van tevoren wat je kunt doen op het moment dat je blootgesteld wordt aan zo’n trigger. Wat helpt jou? Een fellow bellen, contact op nemen met een sponsor, naar huis gaan? Doe wat voor jou goed voelt en denk ik hier voorafgaand over na.

Tip 3: Stel je open

Het prettigst is waarschijnlijk om je te omringen met mensen die van je situatie afweten en precies weten wat je nodig hebt. Breng je de feestdagen door met mensen die niet op de hoogte zijn? Vertel ze dan over je situatie en herstelproces. Leg uit waar je behoeftes liggen en vraag of er bijvoorbeeld rekening gehouden kan worden met het schenken van alcohol.

Tip 4: Onthoud dat je altijd mag gaan

Het is belangrijk om te onthouden dat jij altijd de keuze hebt om ergens wel of niet naartoe te gaan. Je hoeft geen excuses te verzinnen of jezelf onder druk te zetten om gezellig te zijn als je dit niet wilt. Als het beter is voor jouw herstel om een bepaalde situatie te vermijden, mag je altijd besluiten om niet aanwezig te zijn óf een feestje te verlaten.

Tip 5: Vervang het door iets anders

Als je ergens niet naartoe kunt of wilt gaan, bedenk dan alternatieve activiteiten die plezierig zijn en bijdragen aan jouw herstel. Plan bijvoorbeeld een leuke activiteit met andere mensen in herstel, ga sporten of doe iets wat jou energie geeft.

Tip 6: Maak een plan voor de dag

Een lege agenda kan soms overweldigend zijn, vooral tijdens de feestdagen. Maak daarom een planning voor elke dag, zodat je weet wat je gaat doen en wanneer. Als je bijvoorbeeld van plan bent om van 4 tot 6 uur naar een feestje te gaan waar geen alcohol wordt geschonken, kun je met een gerust hart aanwezig zijn omdat dit past binnen jouw herstelplan.

Tip 7: Houd structuur aan

Tijdens de feestdagen kan het gemakkelijk zijn om uit balans te raken. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk structuur en planning aan te houden. Door een vaste structuur te hanteren, zorg je ervoor dat je minder snel uit balans raakt en behoud je meer controle over jouw herstel.

Heb je nog extra hulp nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij kijken en denken graag mee hoe we je ook tijdens deze decembermaanden kunnen helpen.

Terugval voorkomen

Kwaliteit

Algemene voorwaarden
Klachtenprocedure
Privacyreglement
Cookie Statement
Disclaimer

Contact

 

Mail

info@vza-ggz.nl

Adres

Terborgseweg 20
7005BA Doetinchem
0314 79 4559