Blog
In Nederland zijn naar schatting een miljoen mensen die gamen. Van die miljoen is twee procent verslaafd. Dit zijn vooral mannen onder de 25 jaar. Dat mensen graag in deze virtuele wereld verdwijnen heeft volgens experts mede te maken met de aard van de games. Zo worden spelers beloond als ze dagelijks inloggen, zit er vaak een wedstrijdelement in, wordt het aantrekkelijk gemaakt door samen met anderen te spelen en kun je het tegenwoordig altijd en overal doen.
Vanaf 2022 wordt een gameverslaving officieel erkend als stoornis door de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is niet voor niets, want een gameverslaving kan tot ernstige gevolgen leiden. Denk aan lichamelijke en psychische klachten als een depressie, slapeloosheid, agressie en chronische hoofdpijn. Maar ook zie je vaak dat gameverslaafden naar drugs of andere oppeppende middelen grijpen om het gamen te kunnen volhouden.
Gameverslaving
Even een potje spelen na werk of na het avondeten is niet zo zorgwekkend, maar wanneer is dat het wel? Gamen wordt een verslaving op het moment dat je vriendschappen, werk, school, hobby’s en je relatie eronder lijden. Het spelen van een spelletje is niet meer voor de fun, maar neemt al je tijd in beslag en heeft voorrang op alle andere activiteiten in het normale leven. Gameverslaafden zonderen zich vaak steeds meer af en verdwijnen in hun eigen wereld.
Een veelvoorkomende oorzaak van een gameverslaving is het willen vluchten van persoonlijke problemen, een laag zelfbeeld of depressie. Maar ook tijdverdrijf of verveling kunnen oorzaken zijn. Door te gamen kan een gamer vluchten naar een virtuele wereld en hoeft het over eigen problemen niet na te denken. Tevens maakt je brein stofjes aan tijdens het gamen die een verslavende werking hebben. Als je stopt met gamen, zakken deze stofjes af, waardoor je opnieuw wil gaan gamen om dat gevoel te krijgen.
Symptomen gameverslaving
Zit je gameconsole aan je hand vast? Of ben je bang dat de spelletjes van je zoon of dochter op de Nintendo, Xbox, Playstation of smartphone niet meer zo onschuldig zijn? Je kunt een gameverslaving herkennen aan de volgende symptomen:
- Je bent steeds vaker online
- Je komt afspraken over het gamen niet na
- Je verwaarloost andere dingen het leven zoals werk, school, vrienden
- Je bent vaak bezig met de vraag wanneer je weer kunt gamen
- Je wordt onrustig als je niet kunt gamen
Hulp bij een gameverslaving
Net als met iedere verslaving, kun je ook van een gameverslaving herstellen. Heb je het gevoel dat je verslaafd bent en lukt het je niet om de vicieuze cirkel zelf te doorbreken? Neem dan contact op met Verslavingszorg Achterhoek. Bij ons heb je binnen 24 uur een eerste afspraak. Samen zorgen we ervoor dat je leven in de offline wereld weer de moeite waard wordt.
VZA-GGZ is ISO 9001:2015 gecertificeerd.