fbpx
Blog

Wat is een alcoholverslaving en hoe kom ik eraf?

Een alcoholverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen in ons land. Het ‘onschuldige’ imago dat alcohol in onze maatschappij heeft opgebouwd, draagt hier niet direct aan bij. We vinden het immers heel normaal dat er alcohol wordt gedronken. Zorgwekkend, vinden experts. Want alcohol is alles behalve onschuldig. Overmatig alcoholgebruik kan zowel geestelijk als lichamelijk ernstige gevolgen hebben. Alcoholverslaving hoe kom je ervan af

Wat is een alcoholverslaving

De één drinkt bij het avondeten graag een rood wijntje, de ander trakteert zichzelf tijdens een avondje stappen maar wat graag op een alcoholische versnapering en weer een ander kijkt soms iets te diep in de fles. Wanneer wordt alcoholgebruik problematisch? We spreken van een alcoholverslaving als gedurende een periode structureel veel alcohol wordt gedronken en je zonder alcohol niet of nauwelijks normaal kunt functioneren.

Merk je dat je dagelijks meer dan twee tot drie glazen alcohol drinkt, het alcoholgebruik invloed heeft op je werk, school en relaties, je lichamelijke verschijnselen krijgt als je een tijdje niet drinkt en met alcohol stress, depressieve gevoelens of angst probeert te verdoven? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan alcohol. Via deze link kun je een test doen om te kijken of je mogelijk alcoholverslaafd bent.

Oorzaken van een alcoholverslaving

Hoe kan het dat de één met gemak af en toe een drankje kan drinken, terwijl de ander verslaafd raakt aan alcohol? Hier is niet één aanwijsbare reden voor te vinden. Een alcoholverslaving ontstaat vaak door meerdere factoren. Erfelijkheid is er daar één van. Als een alcoholverslaving voorkomt in de familie, heeft het kind ook een grotere kans om verslaafd te raken aan alcohol op latere leeftijd.

Ook als alcoholgebruik er met de paplepel wordt ingegoten doordat ouders bijvoorbeeld graag een drankje drinken, is de drempel bij een kind veel lager om ook te gaan drinken. Daarnaast kan ook een depressie, stress, onzekerheid en sociale druk een rol spelen bij het ontstaan van een alcoholverslaving. Maar ook kan veel alcohol drinken over een korte periode een alcoholverslaving in de hand werken.

Gevolgen van een alcoholverslaving

Het lastige aan een alcoholverslaving is dat het niet van de een op de andere dag om de hoek komt kijken. Vaak sluimert het al lange periode voordat zichtbaar wordt dat iemand verslaafd is aan alcohol. De gevolgen zijn hierdoor vaak groot. Denk hierbij aan psychische en lichamelijke klachten, sociale en financiële problemen, maar uiteindelijk kan een alcoholverslaving – zonder hulp – zelfs leiden tot de dood.

Behandeling alcoholverslaving

Het is daarom extra belangrijk om tijdig aan de bel te trekken als je vermoedt dat je kampt met een alcoholverslaving. Hierdoor kun je verdere schade beperken. VZA-GGZ helpt je graag bij het vinden van een behandeling die bij jou past, maar ook met de juiste nazorg zodat we er samen voor zorgen dat je een alcoholvrij leven tegemoet gaat. Meer weten? Neem dan contact met ons op of maak meteen een afspraak.

Contact

 

Mail

secretariaat@vza-ggz.nl

Adres

Terborgseweg 20
7005 BA Doetinchem
tel. 0314 - 79 45 59

VZA-GGZ is ISO 9001:2015 gecertificeerd.