fbpx
Verslavingen

Verslavingen

Verslavingen die we behandelen

Verschillende soorten

Verslavingszorg Achterhoek heeft ruime ervaring met verschillende soorten verslavingen. Soms is er sprake van een combinatie van verslavingen.

Middelenverslavingen

Alcohol- en drugsverslaving zijn zogenaamde middelenverslavingen. Je neemt vaker dan goed voor je is een middel in dat een directe werking heeft op je hersenen. Je hebt steeds meer van dat middel nodig om effect te voelen en wordt er lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk van.

Gedragsverslavingen

Daarnaast bestaan er gedragsverslavingen, zoals een gok- of gameverslaving. Je bent dan verslaafd aan een bepaalde activiteit of handeling. Als je deze handeling uitvoert, komt er dopamine vrij in je hersenen. Het fijne gevoel dat dit oplevert, werkt verslavend.

Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving of alcoholisme ontstaat meestal heel geleidelijk. Je drinkt weleens een drankje te veel en wordt de volgende dag wakker met een kater. Maar na verloop van tijd ga je steeds vaker en steeds meer drinken. Je krijgt zelfs het gevoel dat je alleen maar goed functioneert als je alcohol op hebt.

Lees meer…

Drugsverslaving

Drugs hebben een direct effect op je hersenen en zorgen ervoor dat je anders functioneert. Een drugsverslaving heeft ernstige lichamelijke, psychische en sociale gevolgen. Net als bij andere middelenverslavingen, heb je steeds vaker en steeds meer drugs nodig om effect te merken.

Lees meer…

Medicijnverslaving

Medicijnverslaving is een vorm van verslaving waar je maar weinig over hoort. Toch is het een groot probleem. Heel veel Nederlanders slikken dagelijks slaap- of kalmeringspillen. Deze pillen bevatten stoffen die sterk verslavend zijn, waardoor je er steeds meer van nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken.

Lees meer…

Gokverslaving

Ken je dat gevoel van alsmaar willen winnen tijdens een potje poker, een online game of in het casino? Zoek je telkens die roes op en kost het je eigenlijk meer tijd en geld dan je zou willen? Draait je leven steeds meer om gokken? Dan heb je misschien een gokverslaving.

Lees meer…

Gameverslaving

Soms gaat gamen van leuke hobby over in een verslaving. Dit gaat vaak ongemerkt: je gaat steeds meer gamen en je wordt er alsmaar beter in. Het gaat steeds vaker ten koste van je school, werk of slaap. Uiteindelijk heb je het gevoel dat je er niet meer mee kan stoppen.

Lees meer…

Seksverslaving

Als je verslaafd bent aan seks, heb je een dwangmatige behoefte aan seksuele handelingen. Je wordt er door in beslag genomen en krijgt steeds meer behoefte aan seksuele activiteiten (bijvoorbeeld op internet, via een sekslijn of bij een prostitué). Dit heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven.

Lees meer…

Zelftest

Ben ik verslaafd?

Doe hier een zelftest…

Zet de eerste stap

Wil je nĂș van je verslaving af en kun je daarbij goede ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met Verslavingszorg Achterhoek. We hebben geen wachtlijst en maken binnen 24 uur de eerste afspraak. Je hoeft het niet alleen te doen!

Contact

 

Mail

secretariaat@vza-ggz.nl

Adres

Terborgseweg 20
7005 BA Doetinchem
tel. 0314 - 79 45 59

VZA-GGZ is ISO 9001:2015 gecertificeerd.