Ⓒ 2025 VZA-GGZ | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Kwaliteitsstatuut | Klachtenprocedure | Privacyverklaring | Cookiestatement
Onze behandeltrajecten worden op maat gemaakt en zijn volledig gericht op jouw herstel. Samen werken we aan een toekomst zonder verslaving.
Zodra je contact met ons opgenomen hebt, zullen we op korte termijn een kennismakingsgesprek inplannen. In dit laagdrempelige, informele gesprek praten we over je verslaving, over eventuele eerdere behandelingen en over je motivatie om te stoppen. Het kennismakingsgesprek is met iemand die weet hoe het is om verslaafd te zijn. Er zal zonder oordeel naar je geluisterd worden. Na het gesprek krijg je te horen of je bij ons op intake voor behandeling kan komen.
Kom vandaag nog met ons in contact. Binnen 24 uur een afspraak voor een eerste gesprek. Neem hieronder vrijblijvend contact met ons op.
Bij een middelenverslaving (alcohol, drugs of medicijnen) is het belangrijk om eerst af te kicken. VZA-GGZ helpt je daarbij. In sommige gevallen gebeurt het detoxen onder medische begeleiding in een detoxinstelling. Wij hebben goede contacten met diverse instellingen en weten snel een plek voor je te vinden. Tijdens het detoxen kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, daarbij kun je denken aan hartkloppingen, hoofdpijn, slaapproblemen of rillingen. In de detoxinstelling zorgen ze ervoor dat deze ontwenningsverschijnselen tot een minimum beperkt blijven. Na de detox begin je bij ons aan je herstelproces. Daarnaast bieden wij ook een ambulante detox aan, hierbij zal je in je eigen omgeving detoxen onder begeleiding van een verpleegkundige en een verslavingsarts.
Contact onsWe bieden verschillende behandelvormen en -methoden aan. Samen met jou bekijken we welke vorm het best bij jou en je situatie past, dat kan een ambulante dagbehandeling zijn of een klinische behandeling. Ambulante dagbehandeling bestaat uit een combinatie van individuele gesprekken en groepssessies. De ambulante dagbehandeling duurt 20 weken, bestaande uit twee fases (de dagbehandeling en het nazorgtraject). Daarbij werken we altijd met kleine groepen cliënten en een vast team van behandelaars. Tijdens de dagbehandeling krijg je meer inzicht in de ziekte verslaving, leer je welke obstakels en valkuilen je kunt aantreffen op je weg naar herstel en leer je om te gaan met verleidingen. Tijdens de dagbehandeling blijf je in je eigen omgeving, hierdoor kun je je nieuwe inzichten direct in de praktijk brengen. We werken onder andere met onderdelen van het 12-stappen Minnesota Model, gecombineerd met onder andere cognitieve gedragstherapie (CGT), psycho-educatie en motiverende gespreksvoering. Op deze pagina lees je meer over onze behandelvormen en -methodieken.
Afhankelijk van de ernst van de verslaving kan een intensieve aanpak, door middel van een klinische behandeling, nodig zijn. Bij VZA-GGZ bekijken we samen welke behandeling het beste bij jouw situatie past: ambulant of klinisch. Als je kiest voor een klinische behandeling, bieden wij deze aan in onze gespecialiseerde kliniek in Portugal. Onze kliniek in Portugal is kleinschalig en gericht op persoonlijke aandacht voor elke cliënt. Hier krijg je een intensieve behandeling van een multidisciplinair en ervaren team van pscyhologen, social workers en verpleegkundigen. De klinische behandeling is Engelstalig en duurt 6 weken Zij behandelen cliënten met een (middelen)afhankelijkheid en/of depressie, angst en trauma. Er zijn verschillende sessies groepstherapie en daarnaast individuele therapiesessies met één van de therapeuten die jou persoonlijk ondersteunen in jouw herstelproces. Hierbij staan waarden als bescheidenheid, integriteit, respect, eerlijkheid en empathie voorop. Daarnaast is er aandacht voor je naasten en familie. Een behandeling in een kliniek is ingrijpend en intensief, hierom word je begeleid door professionals. Na je behandeling in Portugal kom je terug bij VZA-GGZ voor nazorg en/of ambulante dagbehandeling. Ook is het mogelijk om aansluitend op je klinische behandeling een safehouse-traject te volgen, hierbij kan VZA-GGZ je ondersteunen. VZA-GGZ zoekt samen met jou naar een passende oplossing.
Heb jij iemand in je directe omgeving die verslaafd is? Dit kan moeilijk zijn, ondanks de liefde die je voelt voor je dierbare, draag je ook gevoelens van wanhoop, onmacht en boosheid bij je. Bij ons is een naastenprogramma onderdeel van de behandeling. We nodigen ouders, partners, (volwassen) kinderen of andere familieleden van een cliënt uit voor twee familiebijeenkomsten. Daarin vertellen we je meer over verslaving als ziekte en hoe je het best omgaat met een verslaafde in herstel. Daarnaast zijn er in de behandeling systeemgesprekken met de cliënt en jou als naaste. Naasten die na het volgen van het naastenprogramma behoefte hebben aan meer ondersteuning en verdieping, verwijzen we door naar Ibeon-Coaching en Naasten in Herstel.
Nadat je een ambulant dagbehandeling traject of een klinische behandeling gevolgd hebt, bieden wij je een ambulante nazorgtraject. De nazorg is grotendeels gericht op het geestelijke herstel van je verslaving, maar ook op het terugkeren in de maatschappij. Tijdens je behandeling heb je veel geleerd. In het nazorgtraject zal er aandacht zijn voor hoe je deze nieuwe inzichten kunt toepassen in het dagelijks leven en hoe je kunt voorkomen dat je een terugval krijgt.
Lees hoe anderen hun verslaving overwonnen. Hun verhaal bewijst: als zij het kunnen, kun jij het ook.
Ⓒ 2025 VZA-GGZ | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Kwaliteitsstatuut | Klachtenprocedure | Privacyverklaring | Cookiestatement