Voor naasten

Verslaving raakt de naasten vaak hard. Wij luisteren, ondersteunen en helpen je om de kracht en balans terug te vinden in de relatie met de verslaafde.

Naastenprogramma

Heb jij iemand in je directe omgeving die verslaafd is? Dit kan moeilijk zijn, ondanks de liefde die je voelt voor je dierbare, draag je ook gevoelens van wanhoop, onmacht en boosheid bij je. Bij ons is een naastenprogramma onderdeel van de behandeling. We nodigen ouders, partners, (volwassen) kinderen of andere familieleden van een cliënt uit voor twee naastenbijeenkomsten. Daarin vertellen we je meer over verslaving als ziekte en hoe je het best omgaat met een verslaafde in herstel. Daarnaast zijn er in de behandeling systeemgesprekken met de cliënt en jou als naaste. Naasten die na het volgen van het naastenprogramma behoefte hebben aan meer ondersteuning en verdieping, verwijzen we door naar Naasten in Herstel en Ibeon-coaching.

Interventie

Bij VZA-GGZ besteden we een interventietraject uit, voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met ons. Dit intensieve proces is gericht op het motiveren van een verslaafde, samen met diens naasten, om te kiezen voor behandeling en herstel. Wij hechten veel waarde aan het welzijn van de naasten en besteden in dit traject ook aandacht aan hun herstel. Daarom wordt de interventie begeleid door twee professionals: een interventionist en een familiecounselor. Zij werken nauw samen en bieden de naasten gedurende het hele traject ondersteuning.

 

Opluchting
Een interventie is altijd een spannend moment. Hoe zal iemand reageren? Misschien wordt diegene boos, ontkent hij of zij de problemen of beweert hij of zij dat er van verslaving geen sprake is. De ervaring leert dat de meeste mensen erg opgelucht en blij zijn en dat ze niet meer zelf de stap naar hulp hoeven te zetten. Als professionals en naasten nemen we iemand bij de hand en zeggen we: “Dit is het plan, zo gaan we het doen.” Dat neemt veel onzekerheid en twijfel weg.

 

Is interventie nodig?
Het kan best moeilijk zijn om de stap naar interventie te zetten. Want wanneer is dat echt nodig? Is de verslaving wel ernstig genoeg? Misschien lukt het je dierbare dit keer wél om zelf te stoppen… Worstel je met dit soort vragen, dan mag je ons altijd vrijblijvend bellen voor advies.

Naasten training

Verslaving treft niet alleen de persoon zelf, maar raakt ook de mensen eromheen diep. Als naaste voel je vaak machteloosheid, verdriet, boosheid of angst. De constante zorgen, teleurstellingen en spanningen kunnen zwaar wegen op relaties en je eigen welzijn. Wij weten hoe belangrijk het is om ook als naaste ondersteuning te krijgen. Met onze trainingen leren we je om beter om te gaan met de situatie, grenzen te stellen en jezelf niet te verliezen. Je staat er niet alleen voor.

FRICH-Interventiemodel

Het interventiemodel dat wij hanteren, FRICH, wint door het succes van de afgelopen jaren steeds meer aan bekendheid.

 

FRICH staat voor:
• Family (familie)
• Recovery (herstel)
• Intervention (interventie)
• Counseling (begeleiding)
• Health (gezondheid)

 

Dit model benadrukt niet alleen het herstel van de verslaafde, maar ook dat van de naasten – familieleden en betrokken vrienden. Verslaving treft immers niet alleen degene die gebruikt, maar beïnvloedt ook de omgeving diepgaand.

 

Een FRICH-interventie verloopt in meerdere stappen:
1. Aanmelding en kennismaking met de familie counselor, de interventionist en de naasten.
2. Inventarisatie van de problematiek.
3. Bepalen wie bij de interventie betrokken zijn. Voorbereiding: het opstellen en bespreken van een plan van aanpak.
4. Interventiegesprek(ken) met de verslaafde.
5. Hersteltraject: behandeling voor de verslaafde en counseling voor de naasten.
6. Gezamenlijke gesprekken na de behandeling, waarin de verslaafde opnieuw wordt betrokken.
7. Afsluiting en evaluatie.

Verslaving: een familieziekte

Verslaving is een familieziekte. De ziekte beperkt zich niet tot alleen degene die niet meer zonder een of meer middelen of een proces zoals gokken of gamen kan. Door de vaak jarenlange progressieve ontwikkeling en steeds heftiger manifestatie van de gedragingen die als onontkoombare symptomen van de ziekte optreden, worden vaak de familie en vrienden ook in ernstige mate beïnvloed in hoe zij zich voelen. Het is dan ook een misvatting dat alles vanzelf goedkomt zodra de verslaafde stopt met gebruiken.

 

Naasten hebben óók recht op herstel. Daarom besteden we binnen FRICH hier veel aandacht aan – niet zo uitgebreid als in het intensievere ARISE-model, maar voldoende om hen de nodige inzichten en ondersteuning te bieden. Wanneer naasten beter begrijpen wat verslaving inhoudt en hoe zij op een effectieve manier kunnen ondersteunen, zien we duidelijk betere resultaten. Dit vergroot niet alleen de kans op duurzaam herstel, maar maakt het proces ook draaglijker voor iedereen.

Counseling en verdere begeleiding

Tijdens counseling leren naasten niet alleen hoe ze de verslaafde kunnen ondersteunen, maar ook hoe ze zelf sterker en veerkrachtiger kunnen worden. Het aanleren van nieuwe gedragspatronen en communicatiestijlen kost tijd en oefening. Binnen FRICH maken we hier bewust ruimte voor. Daarnaast krijgen naasten instanties aangereikt, met behulp van wie ze desgewenst verder kunnen werken aan wat voor hen belangrijk is.

Inspiratie verhalen

Bevrijd jezelf van je verslaving! Lees de verhalen van mensen die je voorgingen en hun verslaving overwonnen. Herstel is mogelijk is en een nieuw begin ligt binnen handbereik. Ook voor jou.

Ⓒ 2025 VZA-GGZ   |   Algemene voorwaarden   |   Disclaimer   |   Kwaliteitsstatuut   |   Klachtenprocedure   |   Privacyverklaring   |   Cookiestatement