Klinische zorg in Portugal

Een verslaving heeft een enorme impact op iemands leven. Het tast de lichamelijke en psychische gezondheid aan, verstoort relaties en ondermijnt het gevoel van eigenwaarde. Wanneer iemand de stap zet om hulp te zoeken, is dat een belangrijk, en vaak moedig moment. Voor sommigen is een tijdelijke, intensieve klinische behandeling de beste manier om écht los te komen van hun verslavingspatroon. Daarom bieden wij bij VZA-GGZ zes weken klinische zorg in een gespecialiseerde verslavingskliniek in Portugal.

Een persoonlijke, kleinschalige benadering

Onze kliniek in Portugal is bewust kleinschalig opgezet. Hier staat persoonlijke aandacht centraal. Elke cliënt wordt begeleid door een multidisciplinair team van ervaren Portugese psychologen, social workers en verpleegkundigen, die allemaal vloeiend Engels spreken. Het team heeft ruime ervaring met het behandelen van mensen met middelenafhankelijkheid en/of bijkomende problematiek zoals angst, depressie of trauma. Wat deze setting bijzonder maakt, is de combinatie van professionele zorg en een warme, respectvolle benadering. Waarden als eerlijkheid, integriteit, empathie en respect vormen de basis van de behandeling. In deze veilige omgeving ontstaat de ruimte om stil te staan bij onderliggende oorzaken van de verslaving en gericht te werken aan herstel.

 

Dagelijkse structuur en therapie

De behandeling in Portugal is intensief. Elke dag is gestructureerd rondom therapie en herstel. Er zijn groepssessies waarin cliënten met elkaar ervaringen delen en leren van elkaar, onder begeleiding van een deskundige therapeuten. Daarnaast zijn er individuele therapiesessies waarin dieper wordt ingegaan op persoonlijke thema’s. Deze combinatie van groepsdynamiek en individuele aandacht zorgt voor een krachtige en helende omgeving. Naast psychologische behandeling is er ook aandacht voor lichamelijk herstel, gezonde leefstijl en het opbouwen van nieuwe, helpende routines.

 

Betrokkenheid van familie en naasten

Verslaving raakt niet alleen de persoon zelf, maar ook de mensen daar omheen. Daarom is er binnen het behandeltraject in Portugal expliciet aandacht voor familie en naasten. Zij worden uitgenodigd voor ons naastenprogramma op onze locatie in Doetinchem. Dit programma bestaat uit twee dagdelen en is speciaal ontwikkeld om naasten te ondersteunen en hen handvatten te geven om beter om te gaan met hun rol in het herstelproces.

 

De zorg gaat door wanneer je terug bent in Nederland

Na de periode van klinische zorg in Portugal stopt de behandeling niet. Bij terugkomst in Nederland worden cliënten begeleid door VZA-GGZ in een passend vervolgtraject. Dit kan bestaan uit ambulante dagbehandeling, individuele nazorg of, indien nodig, een vervolg in een van onze safehouses. Samen met de cliënt wordt gekeken naar wat nodig is om het herstel duurzaam te maken en terugval te voorkomen.

 

Conclusie

Een klinische opname is een ingrijpende stap, maar ook een krachtige start van verandering. Door tijdelijk afstand te nemen van de eigen leefomgeving, ontstaat ruimte om op een diepgaand niveau te werken aan herstel. In onze Portugese kliniek bieden we cliënten rust, veiligheid en professionele zorg – de juiste omgeving om los te komen van verslaving en de eerste stappen te zetten naar een nieuw leven.

 

Ⓒ 2025 VZA-GGZ   |   Algemene voorwaarden   |   Disclaimer   |   Kwaliteitsstatuut   |   Klachtenprocedure   |   Privacyverklaring   |   Cookiestatement